Laminaat Ondervloer

Een belangrijk aspect naast het merk en type van het laminaat is de laminaat ondervloer. De keuze van de laminaat ondervloer bepaalt het woongenot van uw laminaatvloer. Het loopgeluid wordt bepaald met de type van de ondervloer en oneffenheden in de basisvloer kunnen hiermeer worden weggewerkt. In appartementen  moet er rekening gehouden worden met de wetgeving qua geluidsdoorgave.

Laminaat betonnen ondervloer

Regelmatig wordt laminaatvloer nog op een betonnen ondervloer geplaatst. Ondergrond voor laminaatvloer hoeft namelijk egaal te zijn en bij recente bouw zal er bijna altijd betonnen ondervloer aanwezig zijn. Een ondergrond die niet egaal is verminderd het gebruiksgemak van een laminaatvloer. Als er een hoogteverschil is van meer dan 2mm moet de ondergrond worden geëgaliseerd. Bij het egaliseren en dus ook dikkere ondervloeren moet er ook rekening worden gehouden met deuren en de invloed op het loopgeluid.

Een dikkere ondervloer zal meer loopgeluid creëren vanwegen het feit dat er meer lucht in de laminaat ondervloer komt en het negatieve geluid wordt versterkt. Met een dunne ondervloer zal het reflectiegeluid minder zijn en het woongenot verhogen door een zachter loopgeluid.

Laminaat houten ondervloer

Laminaat kan ook op een houten ondervloer worden geplaatst. In de renovatie van vroegere bouwprojecten wordt laminaat vaak geplaatst op houten ondervloer, vooral in oude stadsdelen.

Een houten ondervloer verwacht een goede egalisatie aangezien hout de neiging heeft om bol te gaan staan. Het volstaat dan ook niet om de ondergrond er gewoon op te rollen. Er zijn genoeg toepassingen die laminaat in staat stelt om op een houten ondervloer te plaatsen. Garantievoorwaarden van laminaatfabrieken voorschrijven dat de onderlaag altijd dampwerend moet zijn.